Rodzaje włókien cz.1 – włókna roślinne, bawełna, len, włókno bambusowe

Bawełna organiczna - włókno
Bawełna organiczna

Rodzaje materiałów

Podstawowy podział materiałów to podział na włókna naturalne i chemiczne. Włókna naturalne, czyli te, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W pierwszej części omówimy włókna roślinne, a pozostałych częściach artykułu znajdziecie opis  włókien zwierzęcych oraz pochodzenia chemicznego.

1. Włókna roślinne:

A) BAWEŁNA

Bawełna pozyskiwana jest z nasion bawełnicy i jest podstawowym materiałem używany w produkcji odzieży. Jest to bardzo uniwersalne włókno z którego wykonywane są zarówno cieńsze tkaniny ( jak cienki bluzki) oraz grubsze tkaniny typu np. jeans. Bawełna jak każda tkanina posiada swoje plusy i minusy. Do plusów możemy zaliczyć przede wszystkim to że nadaje się dla alergików ponieważ nie uczula oraz ma wysoką odporność na rozciągnie – przez co z pewnością będzie nam dłużej służyć , dodatkowo jest bardziej przepuszczalna – co ma niebagatelne znaczenie np. latem kiedy bardziej się pocimy. Do niewątpliwych minusów należy fakt iż bawełna bardzo szybko się gniecie.

Bawełna
Bawełna – włókno roślinne

B) LEN

Len jest jedną z najstarszych uprawnych roślin i jako materiał używany był już w czasach starożytnych . Niestety sposób jego pozyskiwania jest pracochłonny i mało wydajny – 100kg słomy lnianej = 14% włókna, które nadaje się do wyrobu odzieży. Do jego zalet należy przede wszystkim dobra higroskopijność, dzięki której doskonale sprawdza się jako materiał produkcyjny letnich sukienek, topów czy zwiewnych dziecięcych ubrań.  Cechuje go ponadto wysoka odporność na rozciąganie i co za tym idzie wysoka wytrzymałość. Ma właściwości antyseptyczne, jest odporny na grzyby i bakterie. Jego wadą jest nierozciągalność a tym samym istnieje trudność w dopasowaniu ubrań lnianych do sylwetki osoby go noszącej. Dodatkowo jest on materiałem , który jest bardzo mocno gniotliwym.

Rodzaje włokna - podział
Podział włókien, włókiennictwo, len, włókno roślinne
Bawełna organiczna - włókno
Bawełna organiczna

  C) WŁÓKNO BAMBUSOWE

Włókno bambusowe jest włóknem w części pozyskiwanym poprzez proces chemiczny (dokładnie taki jak proces pozyskiwania wiskozy – z drewna . Bambus ma właściwości antybakteryjne – niestety właściwości te zostają częściowo utracone podczas produkcji włókna – właściwości te zostają często przywracane poprzez dodawanie do włókna np. cząsteczek srebra. W związku ze swoimi walorami antybakteryjnymi włókno to jest często używane do wyrobu bielizny np. skarpetek. Jest to włókno, które po części posiada właściwości bawełny, a w części wiskozy.

włókno bambusowe
Bambus

D) RAMIA

Inaczej znana jako tzw. pokrzywa chińska, która jest wytwarzana z łodyg roślin pochodzących z tropików  z rodziny pokrzywowych. Ramia posiada  nerkowy boczny układ, który charakteryzuje się wysoką rozciągliwością, sprężystością oraz odpornością na czynniki biologiczne. Charakteryzuje się również  właściwościami antyseptycznymi. Wykorzystywana w produkcji mocnych i  lekkich tkanin oraz w połączeniu z bawełną tkanin odzieżowych (wykorzystywana jest np. jako surowiec produkcyjny eleganckich koszul damskich czy niektórych długich sukni). Swoimi właściwościami przypomina len. Niestety jego wada jest wysoka gniotliwość.

Ramia
Ramia

Ciąg dalszy podziału włókien w następnych artykułach:

włókna zwierzęce część 2

Podoba ci się ten post ? Podziel się nim
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.